5,1 miljoen voor ‘droomapparaat’ borstkankeronderzoek

Een groot internationaal onderzoeksconsortium, onder leiding van de Universiteit Twente, krijgt ruim vijf miljoen euro subsidie voornamelijk van de EU, om een compleet nieuw apparaat te ontwikkelen voor de diagnose van borstkanker.

Het prototype van het apparaat, dat over ongeveer vier jaar klaar moet zijn, verbetert niet alleen de beeldvormingstechnieken fotoakoestiek en echoscopie, maar levert ook gecombineerde beelden van de beide methoden. Het apparaat moet de diagnose verbeteren en versnellen, en moet ook toegankelijk zijn voor jongere vrouwen.
Jaarlijks wordt bij meer dan 1,5 miljoen vrouwen ter wereld borstkanker geconstateerd; een half miljoen daarvan overlijdt aan de ziekte. De huidige technieken om borstkanker op te sporen – röntgenmammografie, echoscopie en MRI – kampen met tekortkomingen. Belangrijkste nadeel van de technieken is dat het niet altijd lukt om een tumor goed te onderscheiden van gezond weefsel of een ongevaarlijke afwijking, met het gevolg dat er tumoren gemist worden en dat er onnodige (belastende) biopsies moeten worden uitgevoerd.
Een groot onderzoeksconsortium onder leiding van de Universiteit Twente zal daarom een compleet nieuw apparaat ontwikkelen voor de diagnose van borstkanker. Uitgangspunt is dat het apparaat de diagnosetijd sterk verkort, dat het geen gebruik maakt van (potentieel schadelijke) straling of contrastmiddelen, dat het pijnloos werkt en dat het ook geschikt is voor jongere vrouwen (röntgenmammografie is voor deze groep minder geschikt).
Voor de ontwikkeling van dit apparaat krijgt het consortium 4,35 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. De Zwitserse overheid is verantwoordelijk voor de rest van het subsidiebedrag. Projectleider Srirang Manohar noemt het apparaat, dat PAMMOTH is gedoopt, nu al een ‘droomapparaat’. “We werken met de beste partijen uit Europa samen aan dit prototype en betrekken artsen en patiëntenverenigingen actief bij het proces.”
Lees hier het volledige artikel.