6 miljoen euro voor bouwen met mini-organen

Organoïden (sterk versimpelde versies van organen die in het lab worden gekweekt) zijn hot. Ze worden overal in de wereld gebruikt voor wetenschappelijke studies. Onderzoekers* van Amsterdam UMC gaan een stap verder: zij willen een stapelbaar systeem van organoïden maken voor onderzoek naar virusinfecties.

Het consortium dat ze daarvoor hebben opgericht, kreeg onlangs een Europese subsidie van 6 miljoen euro.

Even vroegen ze zich nog af of hun droom te groot was, of ze niet teveel wilden. Maar de reviewers die zich over hun Europese subsidieaanvraag bogen, veegden dat van tafel. “Een aangename verrassing, want de concurrentie voor deze subsidie is enorm”, vertelt Dasja Pajkrt, specialist in infectieziekten bij kinderen. Samen met klinisch viroloog Katja Wolthers legde zij het fundament voor het consortium GUTVIBRATIONS (met een knipoog naar de wereldhit Good Vibrations van The Beach Boys): Gut Virus Brain Axis Technology in Organoid Science.

Eerder vormde het tweetal al het consortium OrganoVIR (organoids for virus research), waarin ze samenwerken met wetenschappelijke instellingen en vooraanstaande biotechbedrijven in Europa. Doel van dat consortium is om onderzoekers te trainen in het werken met organoïden voor onderzoek naar virusinfecties. “Dat is een vrij nieuwe toepassing”, zegt Wolthers. Organoïden worden nu al veel gebruikt voor toxicologisch onderzoek, bijvoorbeeld om te kijken wat voor effect een nieuw medicijn heeft op de lever.

Lees hier het volledige artikel.