Aanpak uitkeringsfraude zorgt voor willekeur

Gemeenten gaan heel verschillend om met mensen die fraude plegen met sociale uitkeringen. Hierdoor kunnen de notoire fraudeurs de dans ontspringen, terwijl uitkeringsgerechtigden die een foutje maken wel worden beboet.

Eind 2014 wordt de Bossche wijk Hambaken gecontroleerd door politie en Belastingdienst. Meerdere personen worden onderzocht omdat zij mogelijk fraude hebben gepleegd met sociale uitkeringen.

In de ene gemeente worden bijstandsfraudeurs wel aangepakt en vervolgd, terwijl in andere gemeente de uitkering alleen wordt stopgezet. Dat stelt het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR). Sommige gemeenten willen geen intensieve onderzoeken doen en vinden het stoppen van de uitkering en het geven van een boete voldoende, aldus de LCSR.

Aangifte
Gemeenten kunnen sinds de Fraudewet van 2013 zelf bepalen wat ze doen bij fraude. Pas bij misbruik boven de 50.000 euro zijn ze verplicht aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. En dat zorgt ervoor dat fraude in sommige gevallen lonend is, weten de sociaal rechercheurs.

Boete
Fraudeurs kunnen in de praktijk jarenlang hun gang gaan en komen er dan makkelijk mee weg wanneer alleen de uitkering wordt stopgezet. Aan de andere kant krijgen sommige uitkeringsgerechtigden na het maken van een fout, zoals het niet terugsturen van een formulier, soms meteen een boete.

Lees hier het volledige artikel.