ACP vergadert over dure behandeling bij chronische lymfatische leukemie (CLL)

Het geneesmiddel ibrutinib (Imbruvica®) voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) die niet eerder zijn behandeld, staat op de agenda van de vergadering van de Adviescommissie Pakket (ACP) van vrijdag 22 mei 2020.

De minister voor Medische Zorg heeft dit geneesmiddel in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ geplaatst. De ACP wordt gevraagd om een advies te geven over de kosten ten opzichte van de effectiviteit van de behandeling.

Chronische lymfatische leukemie
Chronische lymfatische leukemie (CLL) is een type kanker waarbij in het bloed vaak grote aantallen kwaadaardige witte bloedcellen (leukocyten) aanwezig zijn. Bij chronische lymfatische leukemie is er een sterke toename van B-lymfocyten, die onder andere zorgen voor het specifieke afweer- of immuunsysteem. De cellen hopen zich niet alleen op in het bloed, maar ook in het beenmerg, de lymfeklieren, de milt en de lever.

Bij diagnose zijn er bij 40 procent van de patiënten nog geen symptomen. De aandoening wordt dan vaak bij toeval ontdekt wanneer er bloedonderzoek wordt gedaan. Het is de meest voorkomende vorm van leukemie in Nederland. De diagnose werd vaker gesteld bij mannen (64 procent) ten opzichte van vrouwen. CLL komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij een leeftijd boven de 60 jaar. Afhankelijk van het aantal risicofactoren varieert de 5-jaars overleving van patiënten van 63,6 procent tot 93,2 proccent.

Lees hier het volledige artikel.