ActiZ stuurt brandbrief over de wijkverpleging

ActiZ stuurde op maandag 1 augustus een brandbrief over de toenemende problemen in de wijkverpleging aan minister Schippers en staatssecretaris van Rijn. Meer patiënten, lagere vergoedingen, dreigende cliëntenstops en de beschikbaarheid van specialistische zorg zijn de grootste pijnpunten.

Daarnaast neemt de druk op de wijkverpleegkundige toe als het gaat om 24-uurs beschikbaarheid en de toenemende registratielast. Een opeenstapeling van problemen die steeds duidelijker zichtbaar en voelbaar wordt. ActiZ vraagt de bewindslieden om in actie te komen en te voorkomen dat de continuïteit van de zorg aan cliënten in gevaar komt. Ouderenorganisaties ANBO en UnieKBO, beroepsvereniging V&VN en collega branche-organisatie BTN delen de zorgen van ActiZ.
2015: Terugvordering
Het aantal mensen dat wijkverpleging nodig heeft groeit o.a. als gevolg van het beleid dat ouderen langer thuis blijven wonen. Sinds 2015 wordt deze vorm van zorg betaalt via de Zorgverzekeringswet. De zorgverzekeraars kopen voor hun klanten wijkverpleging in bij organisaties die deze zorg leveren. Hierover sluiten zorgverzekeraars contracten af met de zorgaanbieders. Deze contracten bleken in een aantal gevallen niet toereikend te zijn, omdat meer cliënten graag de zorg van een bepaalde zorgaanbieder wilden hebben dan in het contract voorzien was.
Onlangs werd duidelijk dat de zorgverzekeraars van plan zijn de in 2015 te veel geleverde en betaalde wijkverpleging (t.o.v. het afgesloten contract) terug te vorderen. Op deze manier negeren de zorgverzekeraars de keuzevrijheid van cliënten en brengen zij de zorgaanbieders in financiële problemen.
Lees hier het volledige artikel.