Acute zorg is voor grote groep patiënten niet goed georganiseerd

De zorg voor spoedeisende patiënten kan beter, stelt hoogleraar acute interne geneeskunde prof. dr. Karin Kaasjager van het UMC Utrecht in haar oratie die ze op 4 maart uitsprak. “We hebben een veel te heroïsch beeld van de spoedeisende hulp.” Bij de spoedeisende hulp denken veel mensen aan een heftig bloedende patiënt die na een auto-ongeluk door een heroïsche en doortastende arts het leven wordt gered. Maar dat is slechts een kleine minderheid van de patiënten op de SEH. De grootste groep patiënten heeft bij presentatie geen duidelijke diagnose. Het zijn vaak wat oudere mensen met meerdere chronische aandoeningen waar het klachtenpatroon het moeilijk maakt om een enkelvoudige diagnose te stellen.

“Voor deze grote groep patiënten hebben we de acute zorg niet goed genoeg geregeld”, zegt hoogleraar acute interne geneeskunde prof. dr. Karin Kaasjager van het UMC Utrecht. “Zo’n patiënt kan uren op de SEH liggen terwijl verschillende specialisten hem onderzoeken. Die concluderen soms één voor één dat de patiënt niks mankeert op zijn specialisme. Ondertussen krijgt de patiënten soms onnodige onderzoeken of de verkeerde medicijnen en ligt onnodig lang op de SEH met alle gevolgen van dien.”

Oplossing
Een deel van de oplossing, denkt Kaasjager, is om internisten acute geneeskunde het eerste aanspreekpunt op de SEH te laten zijn voor deze groep patienten. Zij kunnen een sleutelrol spelen bij de beoordeling en coördinatie van zorg voor deze patienten op de SEH, natuurlijk in nauwe samenwerking met de andere acute zorgverleners. De SEH van het UMC Utrecht werkt sinds een jaar op die manier.

In haar oratie stelt Kaasjager dat het zowel artsen als zorgverzekeraars ontbreekt aan een gevoel van urgentie om voor deze groep patiënten de zorg net zo goed te organiseren als voor traumapatiënten of voor de andere vier acute patiëntengroepen. Daarvoor hebben spoedeisende hulp-afdelingen over heel Nederland afspraken gemaakt. Ambulances weten waar ze met welke patiënt naar toe moeten en de SEH-afdelingen voldoen aan strenge eisen. Ook voor patiënten met een hartinfarct of beroerte is de zorg goed georganiseerd.

Lees hier het volledige artikel.