Afgedankt plastic voor goedkope nieuwe protheses

Afgedankt plastic voor goedkope nieuwe protheses met afgedankt plastic. Het klinkt als een droom, maar dankzij Britse onderzoekers van De Montfort University is het binnenkort misschien wel mogelijk om met gerecycled plastic protheses te maken.

Steeds meer onderzoekers proberen nuttige toepassingen te vinden voor de alsmaar groeiende stapel afgedankt plastic die wij dagelijks produceren. Het liefst maken we er hoogwaardige producten van waar we echt nog iets aan hebben. Precies dat is Britse onderzoekers nu gelukt. Zij wisten afgedankt plastic om te zetten in onderdelen voor protheses.

Dure materialen
“Wij wilden graag iets doen voor de dertig miljoen geamputeerden die wonen in landen met een laag of middeninkomen”, vertelt Karthikeyan Kandan, universitair hoofddocent werktuigbouwkunde aan De Montfort University in Leicester, Verenigd Koninkrijk. “Die moeten nu gemiddeld 5400 euro betalen voor een prothese, maar wij denken dat dit een stuk goedkoper kan.”

Het zijn vooral de materialen die de protheses zo duur maken. Kandan: “Het gedeelte waar de resterende arm of been in gaat – de aansluiting – maken fabrikanten vaak van koolstofvezel of glasvezel. Dat zijn dure en bewerkbare materialen, en je moet vaak ook nog meerdere van deze aansluitingen maken om de juiste pasvorm te krijgen.”

Lees hier het volledige artikel.