Aftrap voor versnelling onderzoek naar chronische ziekten

Een debat op 20 november in het Amsterdamse grand café De Balie vormde de aftrap voor een gezamenlijke, ziekte-overstijgende aanpak van het onderzoek naar chronische ontstekingsziekten. Deze ziekten hebben een enorme invloed op het dagelijks leven van miljoenen Nederlanders en kosten de samenleving tenminste 3.4 miljard per jaar. Het debat werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI). ZonMw, Zorgverzekeraars VGZ en Achmea, Longfonds, Hart&Vaatgroep, FIGON, het Rathenau Instituut en de NVVI menen dat de nieuwe aanpak sneller zal leiden tot betere behandeling en genezing van patiënten en tot toekomstige besparing op het zorgbudget.

In het menselijk lichaam kunnen twee belangrijke ziekmakende processen plaatsvinden. Het ene is ongecontroleerde celgroei, ofwel kanker. Het andere betreft ongecontroleerde reacties van het immuunsysteem die tot ontsteking en daarmee gepaarde weefselschade leiden. Dit geldt voor ziekten zoals reuma, diabetes, ziekte van Crohn, Multiple Sclerose en psoriasis.

Terwijl bij kanker veel vooruitgang geboekt wordt door het onderzoek te richten op het onderliggende mechanisme van ontspoorde celgroei, richt het onderzoek naar onsteking zich tot nu toe veel meer op afzonderlijke ziektebeelden. Zo heeft onderzoek naar reuma er toe geleidt dat rolstoelen grotendeels verdwenen uit de reumatologie-afdelingen van ziekenhuizen. Maar de vooruitgang in het onderzoek kan veel sneller als het mechanisme van ontsteking centraal komt te staan. “Een integrale, ziekte-overstijgende aanpak waarin patiënt, arts en onderzoeker samenwerken kan een revolutie betekenen”, zei reumatoloog en kinderarts Berent Prakken in De Balie.

Vertegenwoordigers van verschillende belanghebbende partijen omarmden het idee van een ziekte-overstijgende aanpak. Barend van der Meulen van het Rathenau Instituut: “Een nieuwe benadering is nodig in het medisch onderzoek” en Michael Rutgers van het Longfonds meende dat “er veel te winnen is bij een ziekte-overstijgende aanpak.” Hans Kuijpens van VGZ vulde dit in als: “Immunologisch onderzoek kan op lange termijn besparingen opleveren.”

Hans van Laarhoven van patiëntenvereniging Hart&Vaatgroep steunde de aanpak van harte: “Neem als voorbeeld de Hartstichting, die grote stappen heeft gezet door het opzetten van een Top Vijf onderzoeksagenda in samenwerking met patiënten en onderzoekers. Zo’n benadering creëert begrip en steun voor een ziekte-overstijgende aanpak.” Ben Crul van Achmea verwees naar de oncologie, “waar voor elke nacht in een ziekenhuisbed een bedrag naar KWF Kankerbestrijding gaat. Zo zouden de chronische ziekten het ook kunnen aanpakken.”

Lees hier het volledige artikel.