Alcohol belangrijk risico voor mondholtekanker

Nieuw Nederlands onderzoek, één van de grootste in haar soort, bevestigt dat alcohol en roken risicofactoren zijn voor mondholtekanker. Uit dit onderzoek, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, blijkt ook dat personen die zowel alcohol drinken als roken een extra verhoogd risico lopen. Experts benadrukken het belang van een gezonde leefstijl ter preventie van mondholtekanker.

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Van de nieuwe gevallen van mondholtekanker komt 60 procent voor bij mannen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mannen over het algemeen vaker alcohol drinken en roken dan vrouwen. De meeste gevallen van mondholtekanker komen voor bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 60 procent.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden hebben gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS), welke gegevens bevat van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.

Lees hier het volledige artikel.