Alfa-galsyndroom: vleesallergie na tekenbeet

Dat teken verschillende ziektes kunnen veroorzaken, is intussen alom geweten. De ziekte van Lyme is de bekendste, maar er is ook het alpha-gal syndroom, dat een allergische reactie op rood vlees uitlokt. Medici vragen om alert te zijn, omdat de typische symptomen niet altijd tot uiting komen, waardoor veel mensen niet weten dat ze het syndroom hebben.

Wetenschappers hebben meer dan tien jaar geleden al een verband ontdekt tussen vleesallergieën en tekenbeten, toen patiënten allergische reacties zoals netelroos of anafylaxie ontwikkelden na het eten van rund- of varkensvlees. De meesten waren gebeten door Lone Star teken, die voornamelijk in Amerika voorkomen. Intussen is gebleken dat ook onze ‘lokale’ teken het syndroom kunnen dragen.

Wat is een vleesallergie?
Vleesallergie is een overgevoeligheid voor het stofje galactose-alfa-1,3-galactose, meestal afgekort tot ‘alfa-gal’. Alfa-gal is een koolhydraat dat in vlees van zoogdieren zit, zoals koeien, varkens, paarden (dus niet in wit vlees zoals kip). Het afweersysteem kan antilichamen aanmaken tegen deze stof. In sommige gevallen leidt dat tot allergische reacties als iemand weer met deze stof in aanraking komt. Dit wordt alfa-galsyndroom of -allergie genoemd.

Lees hier het volledige artikel.