Amerikaanse griepvariant rukt op in Nederland

Er is nu voor de zesde achtereenvolgende week sprake van een griepepidemie in Nederland. Het aantal patiënten neemt elke week nog toe. De meeste mensen hebben last van de Amerikaanse variant.

En dat is slecht nieuws voor de mensen die dit seizoen een griepprik hebben gekregen. Die prik beschermt minder goed tegen deze variant van het influenza-type A(H3N2) dat al maanden heerst in Amerika en nu dus ook oprukt in Nederland. De RIVM bevestigt dit beeld, maar wil niet spreken van een ‘Amerikaanse griepepidemie’: ‘Het grootste deel van de mensen die daadwerkelijk influenzaklachten heeft, heeft die A(H3N2)-variant, maar er is ook nog een groot deel dat last heeft van ‘normale’ griepklachten’, zegt een woordvoerder.

139 besmettingen
Als 51 op de 100.000 mensen griepklachten heeft en deze ook gemeld hebben aan de huisarts, is er sprake van een epidemie. Het Nivel, dat het aantal griepmeldingen registreert, becijferde in de tweede week van 2015 liefst 139 mensen met influenza-achtige ziektebeelden op de 100.000 inwoners. Dat is hoger dan in de voorgaande 5 weken.

De huisartsen zien vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar met klachten, maar ook een toenemend aantal 65-plussers. Er werden 36 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiënten, meldt het Nivel. Hierin werd 23 maal (64 procent) influenzavirus gevonden. Daarvan bleek 16 maal het type A(H3N2) en 3 maal type A (H1N1). Dit laatste type is de Mexicaanse griep, de variant die in 2009 ook in Nederland flink huishield.

Lees hier het volledige artikel.