Angst, depressie en kijk op eigen gezondheid speelden belangrijke rol bij sterfte tijdens pandemie

Kwetsbare zeventigplussers die tijdens de coronapandemie de zorg vermeden, stierven vaker dan mensen die wel naar de dokter gingen. Deze ouderen hadden meer last van angst en depressie dan hun leeftijdsgenoten. Met name deze klachten in combinatie met de kijk op hun eigen gezondheid spelen een belangrijke rol bij sterfte.

Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC.

‘De relatie tussen zorgmijding en sterfte die we onderzochten leek zo logisch’, vertelt promovendus Marije Splinter van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC. En die relatie is er ook: mensen die de dokter vermeden, hadden tijdens de coronapandemie een twee keer hoger risico op overlijden dan hun leeftijdsgenoten die wel naar de dokter gingen.

Maar bij het ontrafelen van de relatie tussen zorgmijding en sterfte bleek vooral de lage mentale en fysieke zelfwaardering van hun gezondheid een rol te spelen. Dit publiceren Splinter en haar collega’s in het Britse vakblad voor huisartsgeneeskunde, British Journal of General Practice. ‘Deze kwetsbare ouderen die zorg vermeden, kampten vaker met angst en depressie dan hun leeftijdsgenoten die de dokter wel bezochten. Ook vonden ze dat ze een matige of slechte gezondheid hadden.’

Lees hier het volledige artikel.