Annemarie Thomas: ‘Reumapatiënt, kom met mij in beweging!’

NIJMEGEN – Op zaterdag 13 april organiseert de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een Reuma Beweegdag. Ex-schaatskampioen en Bechterew-patiënt Annemarie Thomas zal ook in actie komen op deze beweegdag. De dag is bedoeld om mensen met reuma te stimuleren om op hun eigen niveau structureel te gaan bewegen, zelfstandig of in clubverband. Tijdens de beweegdag worden diverse workshops gegeven. Er zijn presentaties over chronische aandoeningen en leefstijl en er is een speciale informatiemarkt. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.maartenskliniek/reumabeweegdag.  

Reuma tast het bewegingsapparaat aan en juist door beweging worden stijfheid en vermoeidheid verminderd. Toch blijkt dat in de praktijk voor veel reumapatiënten lastig te zijn. Marcel Flendrie, reumatoloog binnen de Sint Maartenskliniek en voormalig topvolleyballer: “De drempel om te gaan sporten of bewegen is voor reumapatiënten vaak hoog. Daarom organiseren we deze beweegdag. De dag moet antwoord geven op vragen als: ‘Wat kan ik?’ en hopelijk ook ‘Welke vorm van bewegen vind ik leuk?’”

Ex-schaatster Annemarie Thomas is Bechterew-patiënt en zet zich in voor het promoten van bewegen voor mensen met een reumatische aandoening. Zij zal de Reuma Beweegdag openen en een gezamenlijke warming-up verzorgen: “Als Bechterew-patiënt weet ik hoe belangrijk bewegen is. Ik wil dan ook alle reumapatiënten in de regio Nijmegen oproepen om zich aan te melden voor de Reuma Beweegdag op 13 april bij de Sint Maartenskliniek. Kom met mij in beweging!”

Programma

Het programma van de beweegdag is breed en gevarieerd opgezet voor alle doelgroepen en leeftijdsgroepen. Men kan met verschillende vormen van bewegen in aanraking komen, op het eigen niveau en onder deskundige begeleiding. Zo zijn er workshops over: valpreventie, fit-hockey, zumba, yoga, fitness, nordic walking, rolstoelsport, Tai Chi en talloze andere sporten. Daarnaast zijn er presentaties over reuma & beweging en reuma & voeding. Op de informatiemarkt is het bovendien mogelijk om kennis te maken met verschillende sporten en verenigingen in de regio. Patiënten kunnen op de beweegdag ook een persoonlijk sportadvies krijgen.

“Positief is dat de vraag naar sport- en bewegingsmogelijkheden vanuit de patiënten zelf de afgelopen jaren sterk is gestegen. Ook de sportsector signaleert deze ontwikkeling en raakt steeds meer betrokken bij mensen met een chronische aandoening. Kortom; bewegen voor chronische patiënten is en blijft een zeer belangrijk thema.”, volgens Reumatoloog Flendrie.

Aanmelden

Komt u op 13 april in beweging? Deelname is gratis en aanmelden kan via www.maartenskliniek.nl/reumabeweegdag.