Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan

Apothekers passen op jaarbasis nog steeds 10 miljoen recepten voor hun patiënten aan. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut SIR onder 275 apotheken. De cijfers bevestigen gegevens uit een onderzoek uit 1999.

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Wij vonden het van belang opnieuw onderzoek te laten doen naar deze aantallen. Ze zijn zoals verwacht nog steeds actueel. Het laat zien hoe belangrijk het werk van de apotheker is.

Medicijngebruik vraagt om grote zorgvuldigheid en extra controles.
Het onderzoek van SIR, verricht in opdracht van de KNMP, toont dat de openbaar apotheker in Nederland per dag gemiddeld bijna 20 recepten wijzigt. Het gaat om 5,5% van alle voorschriften. De meeste aanleidingen zijn logistieke problemen (45%), zoals geneesmiddelen die niet beschikbaar zijn. En farmacotherapie gerelateerde problemen (33%) zoals een onjuiste dosering of een contra-indicatie.

Het hoge percentage logistieke problemen is volgens de onderzoekers te verklaren door invoering van het preferentiebeleid en stijgende aantallen geneesmiddelentekorten. Apothekers passen per dag ruim 5 recepten aan door dit type problemen.

Het aantal farmacotherapie gerelateerde problemen is verdubbeld ten opzichte van 1999. Om deze problemen op te lossen passen apothekers de dosering of behandelduur aan (40%), laten ze het recept vervallen (16%) en vervangen ze het voorgeschreven geneesmiddel door een ander geneesmiddel (10%). In ruim 35% van de gevallen overlegt de openbaar apotheker met de voorschrijver over een patiënt-specifieke oplossing voor het probleem. Huisartsen en apothekers maken over veelvoorkomende problemen en oplossingen namelijk al algemene afspraken in het farmacotherapeutisch overleg.

Lees hier het volledige artikel.