Argumentenwijzer voor gewichtsverlagende medicatie

Moeten alle gewichtsverlagende medicatie opgenomen worden in het basispakket? Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) bracht de ethische argumenten voor en tegen vergoeding in kaart met de argumentenwijzer ”Door dik en dun?”.

Voors en tegens
De opkomst van semaglutide was aanleiding voor het opzetten van de argumentenwijzer. Semaluglutide – bekend onder de merknamen Ozempic en Wegovy – is ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, maar blijkt ook overgewicht effectief te bestrijden. Maar er zijn ook tegenstanders die stellen dat semaglutide een veel te dure behandeling is voor iets wat in principe te voorkomen is: een wekelijkse injectie kost momenteel rond de € 338,-.

Ook is het de vraag hoe wenselijk het vergoeden van gewichtsverlagende medicatie is in een samenleving die uitnodigt tot het ontwikkelen van overgewicht. Bovendien biedt gewichtsverlagende medicatie geen genezing en moet het langdurig worden gebruikt. Bij staken van de medicatie is de kans groot dat het verloren gewicht er weer aankomt. Verder gaat het gebruik vaak gepaard met bijwerkingen als misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Lees hier het volledige artikel.