BEAT-COVID-team ontdekt antilichamen met suikerlaagje die ziekteverloop voorspellen

Aan het begin van de COVID-19-pandemie ontdekten onderzoekers van 15 afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat ze meer voor patiënten konden doen als ze hun krachten bundelden. Op deze manier doet de BEAT-COVID groep in hoog tempo kennis op over COVID-19, de rol van het immuunsysteem en – recent – de voorspelbaarheid van het ziektebeloop.

“Onze antilichamen – cruciaal in de strijd tegen het SARS-CoV-2 virus – zijn omhuld met suikers. Afhankelijk van hoe ze bedekt zijn, kunnen suikers de manier veranderen waarop antilichamen zich gedragen. Op basis van onze studie, die 159 in het ziekenhuis opgenomen personen omvatte (die licht en ernstig ziek waren en die na hun ontslag uit het ziekenhuis vervolgcontroles kregen), hebben we ontdekt dat specifieke bekledingspatronen kunnen worden waargenomen tijdens de vroege stadia van de infectie, en deze weerspiegelen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen”, legt Tamas Pongracz, promovendus aan het Centrum voor Proteomics en Metabolomics (CPM) van het LUMC, uit. De bevindingen van de BEAT-COVID onderzoeksgroep zijn gepubliceerd in eBioMedicine, als onderdeel van de The Lancet Discovery Science.

In de kliniek
“Dit is geweldig nieuws vanuit klinisch perspectief”, zegt Anna Roukens, internist-infectioloog bij de afdeling Infectieziekten van het LUMC. Volgens Roukens bestaan er grote verschillen tussen patiënten die worden opgenomen op een algemene verpleegafdeling of op de intensive care (IC): “daarom moeten we uitzoeken wie in het ziekenhuis moeten blijven en wie veilig ontslagen kunnen worden om thuis uit te zieken”.

Lees hier het volledige artikel.