Beenamputatie voorkomen door 3D-print en stamcellen

In het Maastricht UMC+ is de eerste patiënt met een groot botdefect na een ernstige onderbeenbreuk succesvol behandeld met behulp van een biologisch afbreekbaar 3D-geprint implantaat en lichaamseigen stamcellen en botweefsel.

Deze nieuwe behandeltechniek voorkomt dat het onderbeen geamputeerd moet worden door de plaatselijke groei van nieuw botweefsel. De toepassing van de nieuwe methode is een samenwerking tussen traumachirurgen van het Maastricht UMC+ en wetenschappers van onderzoeksinstituut MERLN van de Universiteit Maastricht.

Zo’n tientallen keren per jaar komt het in Nederland voor dat mensen een dusdanige botbreuk van het onderbeen oplopen dat amputeren vaak nog de enige optie is door de grootte van het ontbrekende stuk bot. Voor patiënten is dat een traumatische gebeurtenis die niet alleen een lichamelijk impact heeft, maar ook een negatieve invloed heeft op de psychische gesteldheid. Vaak zijn het ook nog eens vrij jonge mensen die dit overkomt met nog een heel leven voor zich. Met behulp van nieuwe medisch-technologische ontwikkelingen komt daar nu dus verandering in.

Lees hier het volledige artikel.