Ben jij de standaardpatiënt?

Ongelijk (on)gezond: eenzijdige medische data.
De medische wereld is jarenlang gedomineerd door witte mannen. Voor hun wetenschappelijk onderzoek gebruikten zij vooral andere jonge, witte mannen. Het wordt steeds meer duidelijk dat dit nadelige gevolgen kan hebben voor elke patiënt die geen jonge, witte man is.

Onze kennis over ziekten en behandelingen begint bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dat onderzoek is grondig, maar kent wel een grote beperking: het vindt vooral plaats bij mannen, en dan gewoonlijk ook nog jonge mannen uit de westerse wereld. Die focus op ‘de standaardpatiënt’ heeft gevolgen voor mensen die niet aan dat plaatje voldoen, vertelt huisarts en gezondheidsonderzoeker Janet Kist (Leids Universitair Medisch Centrum). Zij onderzocht in 2023 hoe het risico op hart- en vaatziekten samenvalt met socio-economische status en afkomst.

“We doen alsof iedere Nederlander een gemiddelde Nederlander is”, aldus huisarts en onderzoeker Janet Kist.

Zijn patiënten echt zo verschillend: een hartinfarct is toch een hartinfarct?
“In de onderzoekswereld waren het lange tijd vooral witte mannen die naar ziektes keken. Die hebben best wel oogkleppen opgehad voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. We weten eigenlijk pas sinds kort dat hart- en vaatziekten bij vrouwen andere klachten geven, zoals moeheid, duizeligheid, kortademigheid en een onrustig gevoel. Decennialang hebben we tegen vrouwen gezegd: je hebt gewoon stress, het zijn hormonen, er is niks aan de hand. Ondertussen hebben die vrouwen schade aan het hart opgelopen, en zijn ze niet goed behandeld.”

Lees hier het volledige artikel.