Betere overlevingskans alvleesklierkanker door nieuwe volgorde van behandelen

Mensen met alvleesklierkanker hebben een driemaal hogere kans om na vijf jaar nog in leven te zijn als ze voorafgaand aan hun operatie éérst chemotherapie met bestraling krijgen in plaats van chemotherapie erná.

Dat toont de Nederlandse Landelijke PREOPANC-studie aan. De resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

Dit is wereldwijd de eerste studie gedaan bij patiënten, die aantoont dat zogenaamde chemoradiatie – dat is chemotherapie met bestraling – voorafgaand aan de operatie de overlevingskans van alvleesklierkanker na vijf jaar ruim drie keer zo hoog maakt.

Radiotherapeut-oncoloog Geertjan van Tienhoven van Amsterdam UMC, een van de hoofdonderzoekers: “We zagen een stijging in vijfjaarsoverleving van 6,5 procent naar 20,5 procent door voor de operatie eerst chemo en bestraling toe te dienen.” Met andere woorden: de kans voor patiënten om na vijf jaar nog in leven te zijn, was met de standaardbehandeling 1 op de 15. Na de nieuwe behandeling was dit 1 op de 5. “We zijn verheugd dat we een deel van de patiënten nu beter kunnen behandelen.”

Lees hier het volledige artikel.