Bezem door het basispakket: niet-effectieve zorg niet langer vergoed

Zorg die niet bewezen effectief is, zal vaker uit het basispakket verdwijnen. Onder meer slaapcentra in ziekenhuizen moeten gaan aantonen dat patiënten baat hebben bij een behandeling, anders wordt die niet langer vergoed.

Basispakket
Zorginstituut Nederland, dat in opdracht van de overheid het basispakket bewaakt, kondigt vandaag aan dat de teugels worden aangehaald. Voor behandelingen waarbij de wetenschappelijke onderbouwing tekortschiet, wordt een ‘resultaatafspraak’ gemaakt. Wordt dat bewijs vervolgens niet geleverd, dan verdwijnt deze zorg uit het pakket.

Discussie
Volgens voorzitter Sjaak Wijma gaat de discussie over het pakket nu te vaak over dure, nieuwe medicijnen die voor vergoeding in aanmerking komen. Er wordt volgens hem te weinig gekeken naar wat er al in het pakket zit, terwijl uit onderzoek is gebleken dat voor maar liefst de helft van het pakket geen wetenschappelijke onderbouwing is. ,,Daarom is het belangrijk dat we uitzoeken en nader beoordelen wat wel werkt en wat niet’’.

Het schrappen van zorg is omstreden. Vorig jaar adviseerde het Zorginstituut om een hooggebergtebehandeling voor astmapatiënten in het Zwitserse Davos te schrappen, omdat die geen toegevoegde waarde had. Die stap leidde tot tumult bij patiëntenorganisaties en in de Tweede Kamer.

Lees hier het volledige artikel.