Biologische klok: hoe regel je je bioritme?

Je biologische klok regelt je slaap- en waakritme vanuit een gebied midden in je hersenen. Iedere cel van je lichaam is daarbij betrokken. Dat betekent dus ook dat iedere cel de invloed ondervindt van een verstoord bioritme. We geven tips om je bioritme goed af te stellen.

Het bioritme is de natuurlijke cyclus van veranderingen in de lichaamsfuncties. Het is als een interne hoofdklok die de andere klokken in je lichaam coördineert. Die klok bevindt zich in de hersenen, net boven de zenuwen waar de ogen elkaar kruisen. Ze bestaat uit duizenden zenuwcellen die de functies en activiteiten van je lichaam helpen synchroniseren.

De klok moet regelmatig gelijkgezet worden. Daarvoor gebruikt ze een aantal signalen die vanuit andere delen van het lichaam worden doorgegeven. Het belangrijkste signaal komt van het netvlies van de ogen. Als er licht op de ogen valt, wordt de klok gesynchroniseerd via zenuwbanen vanuit het netvlies. Ook andere externe factoren kunnen je bioritme beïnvloeden. Drugs en cafeïne hebben bijvoorbeeld invloed op je slaap.

Lees hier het volledige artikel.
https://www.gezondheid.be/artikel/biologische-klok/hoe-regel-je-je-bioritme-36011