Biomarker hartinfarct voor het eerst ontrafeld

De ziekenhuistest die vaststelt of iemand een hartinfarct heeft gehad kan verbeterd worden, dankzij onderzoek van Sander Streng aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. Centraal in zijn onderzoek staat het eiwit troponine T, waarvan de concentratie in het bloed wordt gemeten met zo’n test.

Via onder meer massaspectrometrie stelde hij als eerste ter wereld vast waaruit de verschillende moleculaire vormen van troponine T precies bestaan. Door de diagnostische test te verfijnen kan een vals positieve uitslag, zoals op dit moment soms gebeurt bij nierpatiënten, diabetici, ouderen of sporters, in de toekomst mogelijk uitgebannen worden. Streng promoveert op donderdag 4 mei aan de UM.

Bij een hartaanval raakt de hartspier beschadigd, waarna er troponine vanuit de hartspiercellen in het bloed terecht komt. De concentratie ‘cardiaal troponine T’ (cTnT) in het bloed is dan verhoogd, wat in het ziekenhuis met een laboratoriumtest kan worden vastgesteld. Deze test is, naast een hartfilmpje, op dit moment de gouden standaard om bij mensen met pijn op de borst een hartinfarct te diagnosticeren. Doordat de test echter erg gevoelig is, kunnen ook bij mensen zonder een direct hartprobleem verhoogde cTnT-waardes worden gemeten. Deze “vals positieve” uitslag willen de Maastrichtse onderzoekers uitbannen.

Lees hier het volledige artikel.