Blijf bij spierpijn in beweging: ‘Stimuleert de bloedsomloop’

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: Ik heb na het bewegen vaak spierpijn. Is dat alarmerend? Fysiotherapeut Susanne van der Hoeven: “Als je spierpijn hebt, weet je dat je lichaam iets aan het repareren is.”

Hoe ontstaat spierpijn precies?”
Spierpijn wordt veroorzaakt door overbelasting, vaak na activiteiten die je niet zo vaak doet. Of bij een langere of intensievere inspanning dan normaal. Daardoor ontstaan kleine haarscheurtjes in het spierweefsel, en die zorgen voor een branderig en soms pijnlijk gevoel tijdens het rekken of aanspannen van de spieren.”

Pijn is toch een alarmsignaal? Is spierpijn slecht?
“Het hangt ervan af hoe erg de pijn is, maar een beetje spierpijn kan geen kwaad. Dat het pijnlijk aanvoelt, komt doordat het lichaam door middel van een ontstekingsreactie aan de slag gaat om de haarscheurtjes in het spierweefsel te repareren.”

Ontsteking? Dat klinkt ernstig!
“Ontsteking klinkt mensen vaak negatief in de oren, maar dat komt doordat ze het verwarren met infectie. Dat laatste is iets heel anders. Een ontsteking is een reactie van het lichaam om iets te repareren of op te ruimen. Als je spierpijn hebt, weet je dat je lichaam iets aan het repareren is. In dit geval: de spiervezels. Meestal zijn die na de reparatie sterker. Goed nieuws dus.”

Lees hier het volledige artikel.