Boezemfibrilleren ook bij alerte patiënten niet altijd vast te stellen: ‘Maakt onzeker’.

Als mensen de symptomen van boezemfibrilleren eerder herkennen, kan dat jaarlijks duizenden beroertes schelen. Dat stellen deskundigen in een campagne die onlangs van start ging. Maar er is kritiek: veel mensen geven aan wél op tijd aan te kloppen, maar voelen zich niet serieus genomen.

De 43-jarige Diana Beekhuizen uit Ede kan erover meepraten. Ze had al langer last van hartkloppingen en in eerste instantie leken haar klachten te verklaren omdat ze zwanger was. Even later lag ze ook nog in een scheiding.

Beekhuizen besloot voor de zekerheid aan te kloppen bij de huisarts. “De eerste vraag die ik kreeg was of ik last had van stress”, vertelt Beekhuizen. “Dat had ik, maar dat alleen kon het niet zijn. Ik had het idee dat mijn hart op hol sloeg.” Volgens de huisarts was er op dat moment echter niets opmerkelijks aan haar bloeddruk en hartslag, dus werd ze naar huis gestuurd.

Klepafwijking
Maar de klachten bleven en Beekhuizen keerde nog een paar keer tevergeefs terug naar de huisarts. Eén van die keren drong ze toch aan op een doorverwijzing naar een cardioloog. “Ik zei dat ik het onderzocht wilde hebben”, zegt ze. Haar volhardende houding was effectief en ze werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Na een 24-uurs ECG volgde het verlossende antwoord: “Er kwam uit dat ik een klepafwijking had, wat boezemfibrilleren kan veroorzaken.”

Lees hier het volledige artikel.