Borstkanker eerder opsporen? Alle ogen gericht op voorspellende bloedtest

Sinds 10 jaar kunnen vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker meedoen aan de zogenoemde TESTBREAST studie, opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Hierin wordt onderzocht of in het bloed van deze vrouwen eerder aanwijzingen van borstkanker gevonden worden dan met de gangbare screeningstechnieken, zoals mammografie. De eerste onderzoeksresultaten trokken internationale belangstelling, want ook voor de diagnose en behandeling van borstkanker geldt: hoe eerder, hoe beter.

Vrouwen bij wie borstkanker in de familie veel voorkomt of die drager zijn van bepaalde borstkankergenen, hebben een verhoogde kans om deze vorm van kanker te krijgen. Ruim de helft van deze vrouwen wordt daarom jaarlijkse gescreend om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Dit gebeurt met mammografie en MRI-scans. “Mammografie wordt alleen vaak overgeslagen bij deze vrouwen omdat de straling hen meer kwaad dan goed doet”, vertelt Wilma Mesker, onderzoeksleider bij de afdeling Heelkunde. “En aangezien MRI een tijdrovende procedure is, zou een simpele bloedtest, die vaker en laagdrempelig ingezet kan worden, een welkome aanvulling zijn. Ook omdat hiermee tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding gescreend kan worden.”

Lees hier het volledige artikel.