Bouw van nationale database gaat onderzoek naar erfelijke kanker versnellen

3,4 miljoen euro subsidie van KWF zorgt dat zeldzame gegevens samenkomen.
Alle UMC’s en het NKI gaan samen onder leiding van Nicoline Hoogerbrugge van het Radboudumc een grote database bouwen van mensen met een bewezen erfelijke aanleg voor kanker.

Zij krijgen daarvoor 3,4 miljoen euro van het KWF. De database zal het onderzoek naar erfelijke kanker gaan versnellen.

Onderzoek naar erfelijke kanker gaat langzaam. Dat komt vooral doordat het zeldzaam is en dat maakt het uitdagend om voldoende gegevens bij elkaar te krijgen. ‘Dat betekent: je vraag uitzetten bij meerdere ziekenhuizen, die op zoek gaan in hun database en dan handmatig de data invoeren’, zegt Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke Kanker. ‘Als we in Nederland sterk willen blijven met onderzoek naar erfelijke kanker, dan moeten we veel beter en efficiënter gaan samenwerken.’

Dat gaat nu gebeuren: Hoogerbrugge krijgt 3,4 miljoen euro van het KWF, waarmee ze een grote nationale database gaat bouwen, vullen en testen, met daarin de gegevens van mensen met een bewezen erfelijke aanleg voor kanker. Dat doet ze samen met de afdelingen genetica van alle UMC’s en het NKI, acht centra in totaal. Alle centra krijgen een datamanager, die samen gaan zorgen dat gegevens over erfelijke kanker veel beter worden en makkelijker beschikbaar komen. Dat moet het onderzoek in de toekomst flink versnellen.

Lees hier het volledige artikel.