Burgers en overheid verschillen van mening over zorgtaken

Overheidsbeleid komt niet overeen met de opvattingen van burgers over zorg. De overheid wil dat burgers de zorg voor hun kinderen meer uitbesteden aan de kinderopvang, en meer zelf zorgen voor ouderen. Burgers zijn juist terughoudend over kinderopvang en willen een overheid die voor ouderen zorgt. Dit is een van de conclusies in het themanummer over ‘Arbeid en zorg in de participatiesamenleving’ van Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken dat op 7 januari verscheen. De Universiteit Utrecht en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn initiatiefnemers van dit themanummer.

Hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht Tanja van der Lippe, samen met SCP-onderzoeker Patricia van Echtelt eindredacteur van het themanummer, stelt dat de overheid streeft naar een nieuw evenwicht in betaald werk en zorgtaken. Van der Lippe: “De bijdragen in dit themanummer, bijdragen van diverse onderzoekers van uiteenlopende universiteiten en van het SCP, laten zien dat dit evenwicht nog niet is bereikt.”

Meer werken én meer zorgen
Zo streeft de overheid naar een hogere arbeidsdeelname, terwijl het tegelijkertijd wil dat burgers de zorg voor naasten vaker zelf op zich nemen. Er wordt dus van mensen verwacht dat ze zowel meer gaan werken als gaan zorgen. “Het combineren van betaald werk en zorgtaken is daarmee voor veel burgers in het huidige tijdsgewricht een complexe opdracht geworden, en de verwachting is dat dit alleen nog maar verder toe zal nemen”, aldus de Utrechtse sociologe.

Lees hier het volledige artikel.