Cliënten met een migratie-achtergrond, wat vraagt dat van de zorg?

In de toekomst heeft 1 op de 3 Nederlanders een migratieachtergrond. In de grote steden heeft op dit moment zelfs al meer dan de helft van de inwoners een niet-westerse achtergrond.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS uit 2018. Daar komt bij dat oudere migranten een 3 tot 4 keer grotere kans hebben op dementie dan ouderen van Nederlandse origine. Wat vraagt dat van de zorg?

Project Kleurrijke zorg van Vilans
Het project Kleurrijke zorg van Vilans onderzoekt hoe de langdurende zorg momenteel al op dit thema inspeelt en hoe dit kan verbeteren. Waardevolle kennis en informatie is in deze kennisupdate samengebracht.

Lees hier een interview met Vilans-adviseur Jennie Mast.

Leidraad cultuurspecifieke zorg
De grotere kans op dementie in combinatie met een vaak slechtere financiële positie leidt tot armoede, eenzaamheid en een kortere levensduur. In dat kader heeft het Netwerk Organisaties Oudere Migranten (www.netwerknoom.nl) van het ministerie van VWS de opdracht gekregen om, gestimuleerd door een aangenomen motie in de Tweede Kamer, een ‘leidraad cultuurspecifieke zorg’ te ontwikkelen. Deze leidraad wordt toegevoegd aan het programma Thuis in het verpleeghuis. Het streven is dat de leidraad zorgaanbieders meer in staat zal stellen voldoende en op een juiste wijze rekening te houden met cultuurspecifieke situaties.

Lees hier het volledige artikel.