Colonsonde: alternatief voor stoma bij extreme obstipatie

Bij mensen met extreme, onbehandelbare verstopping (obstipatie) was tot nu toe het aanleggen van een permanent dunne darmstoma de enige optie. Bij herhaalde afsluiting van de dikke darm door een verdraaiing van die darm, wordt vaak een verwijdering van het linker deel van de dikke darm (sigmoïdresectie) geadviseerd. Maar in beide gevallen kan vaak ook een sonde de oplossing zijn.

De darm wordt dan aan de buikwand bevestigd en kan niet meer draaien en de sonde kan ook als een ventiel gebruikt worden om de darm te ontluchten of deze te spoelen. Voor de patiënt vaak een relatief vriendelijke ingreep.

MDL-arts Lennard Gillissen heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het aanleggen van vaak ‘afwijkende’ sondes. Hij sprak erover met DOQ.nl.

Het begon ruim 15 jaar geleden. Gilissen behandelde als assistent MDL-ziekten in het MUMC+ in Maastricht een oudere vrouw met Parkinson die geregeld een volvulus kreeg, een draai in de darm. Gilissen blikt terug: “We hadden haar al diverse malen behandeld door endoscopisch de darm weer terug te draaien, maar de volvulus keerde steeds sneller terug. We adviseerden haar een sigmoïdresectie. Dat zag zij niet zitten aangezien een operatie onder algehele narcose haar Parkinsonklachten zou kunnen verergeren. Zij vroeg of er echt geen alternatief was.”

Lees hier het volledige artikel.