Complexe jicht in de toekomst beter te herkennen en genezen

Meer dan 10% van de 60-plussers in Nederland heeft last van jicht, een pijnlijke reumatische aandoening. Voor een goede behandeling is tijdige herkenning belangrijk. VieCuri gaat onderzoek verrichten zodat complexe jicht wereldwijd beter kan worden herkend.

Daarnaast onderzoekt het ziekenhuis een medicijn dat acute jichtaanvallen afremt en veiliger en effectiever lijkt dan bestaande medicijnen.

Iemand die met klachten van jicht bij de huisarts komt, krijgt gewoonlijk pijnstillers voorgeschreven. Hierdoor wordt de oorzaak van jicht nog niet aangepakt en wordt de vorming van uraatkristallen mogelijk erger. De aanvallen komen dan vaker en heftiger terug. Hierdoor gaat de patiënt meer pijnstilling gebruiken, wat slecht is voor nierfunctie en 30% meer kans op hart- en vaatziekten geeft. Kortom, een neerwaartse spiraal. Wordt een patiënt echter snel en adequaat geholpen en krijgt hij de juiste medicatie, dan is jicht goed te behandelen en zelfs te verhelpen.

Kristalherkenning verbeteren
Jicht ontstaat doordat de nieren natriumuraat (zout van het ion van urinezuur) vasthouden. Natriumuraat kan neerslaan in de vorm van kristallen in en rondom de gewrichten. Veel artsen hebben moeite met het herkennen van deze kristalartritis, waaronder jicht en pseudojicht vallen. Om daar verandering in te brengen gaat VieCuri kristalherkenning optimaliseren door middel van innovatief onderzoek. Dit wordt ondersteund door ReumaNederland, Universiteit Twente en een aantal investeerders.

Lees hier het volledige artikel.