Computer voorspelt ziekte

Wil je weten of je ziek wordt in de toekomst? Die vraag is zo gek nog niet nu er een ziektevoorspellende computer wordt ontwikkeld. Wiro Niessen, hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft, krijgt er de Simon Stevin Meester-prijs voor. Dat is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Niessen werkt aan de ontwikkeling van computersystemen die voorspellen welke ziekte iemand krijgt, lang voordat die persoon ziek wordt. Het gaat nu vooral om het voorspellen van hart- en vaatziekten en neuro-degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om een voorspellend computersysteem te ontwikkelen voor andere aandoeningen.

Scans
De computer weet of iemand al dan niet ziek wordt op basis van tienduizenden MRI-scans en CT-scans. “Met een MRI-scan kun je verschillende aspecten van het brein bekijken”, zegt Niessen. “Als je mensen vijf tot tien jaar volgt en ze krijgen geheugenklachten of alzheimer, dan gaan we terugkijken of er een paar jaar geleden al iets te zien was op die scans.”

Als je zo heel veel scans verzamelt van goede breinen en breinen waar iets mee is, dan herkent de computer dat. Als die database maar groot genoeg is.

Lees hier het volledige artikel en kijk naar het filmpje van de NOS.