Continu monitoren van belangrijkste lichaamsfuncties verbetert patiëntveiligheid

32% minder ongeplande IC-opnames dankzij polsmonitor
De ViSi Mobile is een polsmonitor die dag en nacht (24/7) de belangrijkste lichaamsfuncties van patiënten kan meten.

Na bijna 5 jaar van proefdraaien en wetenschappelijk onderzoek gaat het Radboudumc deze polsmonitor nu op 7 afdelingen en 117 bedden inzetten ter verbetering van de patiëntveiligheid.

Onderzoek toont aan dat dankzij de polsmonitor en het op tijd signaleren van achteruitgang bij de patiënt, er 32% minder ongeplande IC-opnames zijn.

Tijdens opname in het ziekenhuis kunnen bij patiënten de belangrijkste lichaamsfuncties (bloeddruk, hartslag, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname) achteruitgaan. Om dit op tijd te signaleren beoordeelt een verpleegkundige dagelijks aan de hand van de modified early warning score (MEWS) deze belangrijkste lichaamsfuncties. Deze score geeft de mate van instabiliteit van de patiënt weer van dat moment. Sinds de invoering van de MEWS daalde het aantal ongeplande IC-opnames en ook de ziekenhuissterfte.

Uit onderzoek bleek echter dat door de interval-meting van de MEWS de tussentijdse achteruitgang van belangrijkste lichaamsfuncties mogelijk worden gemist.

Lees hier het volledige artikel.