De huisarts is een waardevolle academische partner

Huisarts Mattijs Numans is sinds 1 oktober 2013 hoogleraar Huisartsgeneeskunde en hoofd van de afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde van het LUMC. In de oratie pleit hij voor intensievere samenwerking tussen huisartspraktijk en academie. “Dat komt de zorgkwaliteit ten goede, verzekert patiënten van up-to-date behandeling, houdt de huisarts bij de les en verstevigt de positie van de eerste lijn naar de zorgverzekeraar.”
Het allergrootste deel van onze gezondheidszorg speelt zich af in de eerste lijn. Huisartsen hebben gemiddeld jaarlijks 10.000 patiëntcontacten en worden aanhoudend geconfronteerd met veranderingen.

In zijn oratie ‘Laten we beginnen bij de huisarts’ constateert Numans dat, zeker in vergelijking met andere landen, de kwaliteit van eerstelijnszorg hoog is, maar alleen kan worden gehandhaafd als iedere huisartspraktijk participeert in wetenschappelijk onderwijs, onderzoek of innovatie. “Patiënten werven voor onderwijs en onderzoek doorbreekt het individuele contact tussen de patiënt en zijn dokter en niet iedere huisarts gaat dat gemakkelijk af.”

Hoge bloeddruk

Voorwaarde is ook dat binnen het huisartsnetwerk optimaal gebruik kan worden gemaakt van geavanceerde ICT-voorzieningen. Zo kijkt men, ter ondersteuning van het huidige bevolkingsonderzoek naar darmkanker, naar de mogelijkheden om patiënten beter te selecteren op hun risico om deze ziekte te krijgen.

Een voorbeeld: “Huisartsen letten tegenwoordig in het kader van hart- en vaatziekten goed op de risicofactor ‘metabool syndroom’: de combinatie van overgewicht, verstoring van vet- en koolhydraatstofwisseling en verhoogde bloeddruk. Het blijkt nu dat de in het huisartsendossier geregistreerde diagnose ‘hoge bloeddruk’ ook samenhangt met het risico op dikkedarmkanker of voorstadia daarvan zoals gezien bij de coloscopie.’

Lees hier het volledige artikel.