De ‘kus-des-doods’: waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby’s?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dat is een zeer besmettelijk virus. Veel mensen worden als kind besmet met dat virus, dat levenslang aanwezig blijft in het lichaam. Als je weerstand vermindert, bijvoorbeeld door stress, koorts, overdreven zon, menstruatie, enzovoorts, kan het geactiveerd worden en koortsblaasjes veroorzaken. Dat is eerder vervelend dan erg, behalve bij baby’s. Waarom geef je met een koortsblaas een baby beter geen zoen?

Waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby’s?
Bij jonge baby’s kan een besmetting door het herpes simplex virus zeer ernstig zijn omdat hun afweersysteem nog onvolgroeid is. Bovendien worden ze zeer gemakkelijk besmet. Vooral bij zuigelingen van 4 tot 6 maanden oud kan een besmetting zeer ernstige gevolgen hebben. Het virus kan zich verspreiden naar de hersenen en andere organen en bijvoorbeeld hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot zeer ernstige, blijvende letsels en zelfs tot overlijden.

Hoe kan je voorkomen dat een baby besmet raakt?
Het besmettingsgevaar is het hoogst op het ogenblik dat er blaasjes verschijnen. Maar ook bij signalen voor het verschijnen van de blaasjes kan je besmettelijk zijn. Koortsblaasjes zijn besmettelijk totdat ze helemaal ingedroogd zijn. Dat duurt ongeveer één à twee weken.

Lees hier het volledige artikel.