De onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest

Heel wat mensen kampen met een opgeblazen buik, constipatie, huidproblemen of voedselintoleranties. Goed voor onze darmen zorgen is belangrijk en kan een deel van de oplossing zijn. Het belang van een gezond darmmicrobioom wordt helaas nog te vaak onderschat.

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?
Onze darmen bevatten miljarden micro-organismen die samen het darmmicrobioom vormen. Bij die micro-organismen zitten zowel nuttige en schadelijke soorten en ons lichaam streeft voortdurend naar een gezonde balans, maar factoren zoals voeding, lichaamsbeweging en zelfs genetica kunnen de samenstelling en diversiteit van dat microbioom beïnvloeden.

Uit alsmaar meer onderzoek blijkt dat een onevenwicht in die balans een impact heeft op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Je darmen doen dus veel meer dan helpen bij de spijsvertering.

Wetenschappers spreken bijvoorbeeld van de darm-hersen-as of de nervus vagus, een ‘communicatiekanaal’ tussen de hersenen en de darmen. De darmflora speelt een rol in de biochemische signalering tussen het maag-darmkanaal en het centrale zenuwstelsel. Langs die weg kunnen darmbacteriën berichten sturen naar ons brein en zo het zenuwstelsel stimuleren.

Lees hier het volledige artikel.