De Persoonlijke Gezondheidscheck vervangt het PreventieConsult

Hoe komen we tot een motiverende, laagdrempelige aanpak voor persoonlijke preventie voor alle Nederlanders vanaf 18 jaar? Met deze vraag gingen beroepsorganisaties in de zorg en gezondheidsfondsen aan de slag. Op 17 februari wordt het resultaat gelanceerd: de Persoonlijke Gezondheidscheck. Wat is het precies en welke rol kunt u als huisarts spelen?

In de nieuwe Persoonlijke Gezondheidscheck zijn het PreventieConsult, de COPD-risicotest en het PreventieKompas geïntegreerd. Patiënten kunnen nu relatief eenvoudig zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor (verbetering van) de eigen gezondheid en verlaging van het risico op chronische aandoeningen. Het unieke van deze check is dat niet alleen het persoonlijke risicoprofiel in kaart wordt gebracht. Hieraan zijn ook praktische adviezen gekoppeld, alsmede verwijzingen naar voorzieningen in de buurt voor vervolgonderzoek of interventies. Het risicoprofiel, de adviezen en verwijzingen zijn geheel wetenschappelijk onderbouwd.

De Persoonlijke Gezondheidscheck bestaat uit:

  • Een website waarop het publiek gratis een persoonlijke online account kan aanmaken, met risicovragenlijsten en een persoonlijk advies over cardiometabool risico, COPD en leefstijl (waaronder bewegen, roken, alcoholgebruik, voeding en ontspanning/stress)
  • Een (niet-gratis) verfijning van het risicoprofiel door aanvullend laboratoriumonderzoek, biometrie en risicovragenlijsten over psychische en werk gerelateerde aandoeningen.

De Persoonlijke Gezondheidscheck is aangesloten bij het landelijke prikpostennetwerk van 21 huisartsenlaboratoria. Op termijn zal het instrument worden uitgebreid met geïntegreerde modules voor onder andere psychische en werk gerelateerde aandoeningen en kanker.

Financiën en de ‘Gezondbon’

De Persoonlijke Gezondheidscheck belast als ‘nuldelijnsdiagnostiek’ niet het eerstelijnszorgbudget. Voor het laboratoriumonderzoek en de biometrie die nodig zijn om het cardiovasculair risico te bepalen zullen patiënten zelf moeten betalen, maar dit kan ook via een ‘Gezondbon’, aangeboden door werkgever, zorgverzekeraar (onder de aanvullende verzekering) of de gemeente. Als er sprake is van een verhoogd risico volgens de geldende richtlijnen (CVRM, COPD et cetera), wordt de patiënt verwezen naar de huis- of bedrijfsarts en vanaf dat moment valt de zorg onder de basiszorgverzekering.

Lees hier het volledige artikel.