De revolutie van online vragenlijsten

Online onderzoek doen wordt steeds populairder onder wetenschappers, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waarom zijn ze zo populair? Duik met me mee in de wereld van online vragenlijsten.

Psychologen onderzoeken alles wat met mensen te maken heeft; gedachtepatronen, emoties, gedrag, relaties tussen mensen, of interculturele verschillen, om maar wat te noemen. Vaak willen we weten hoe bijvoorbeeld meningen, emoties, en gedrag zich tot elkaar verhouden. Eten empathische mensen bijvoorbeeld minder vlees? Zijn mensen die minder op Facebook zitten gelukkiger? Geloven neurotische mensen vaker in complottheorieën?

Om dit soort vragen te beantwoorden, maken psychologen vaak gebruik van vragenlijsten. Het idee is simpel. Stel: we willen weten of neurotische mensen inderdaad vaker in complottheorieën geloven. We laten mensen dan vragen invullen over hun persoonlijkheid, en over de mate waarin ze het eens zijn met verschillende complottheorieën. Vervolgens kijken we door middel van statistiek of er inderdaad een significant verband bestaat tussen de antwoorden op deze vragen.

Lees hier het volledige artikel.