Diagnose: oud

Op leeftijd: ziekte of natuurlijk proces?
Moeten we veroudering als ziekte zien, zoals sommige wetenschappers bepleiten? Om meerdere redenen zeer onverstandig, zeggen verouderingsonderzoeker Eline Slagboom en geriater Marcel Olde Rikkert. Het scheelde niet veel of de WHO had een paar jaar geleden ‘ouderdom’ opgenomen als diagnose in de International Classification of Diseases (ICD), de catalogus om ziektediagnosen wereldwijd te standaardiseren.

Het plan was om de diagnose ‘seniliteit’ in de nieuwe editie te vervangen door het minder denigrerende ‘ouderdom’. Ook het woord ‘pathologisch’ kwam in de beschrijving voorbij, wat min of meer suggereert dat ouderdom een ziekte is. Na stevige kritiek van een groep internationale artsen trok de WHO toch de term ‘ouderdom’ terug.

Taalkundig geneuzel, op het eerste oog. Maar dit geschil raakt aan de kern van een veel grotere discussie die draait om één wezenlijke vraag: is veroudering te beschouwen als een ziekte? Veel van de moleculaire en genetische processen die geïdentificeerd zijn bij veroudering, spelen ook een rol bij ouderdomsgerelateerde aandoeningen als kanker en diabetes. Wetenschappers van de langlevendheid neigen daarom naar ‘ja’, terwijl het idee om veroudering in de ziektehoek te schuiven onder artsen controversiëler is.

Lees hier het volledige artikel.