Dit doen je hersenen tijdens de slaap, elke nacht opnieuw

Tijdens de nacht gebeuren er rare dingen met een mens. Elke nacht opnieuw. Hieronder uitleg wat er gebeurt als iemand de ogen sluit om te slapen.

Elke dag verliest het lichaam een gevecht. Elke dag, een heel leven lang. Het is allemaal voorgeprogrammeerd. Vanaf het moment dat iemand ’s ochtends wakker wordt, neemt de productie van adenosine in de hersenen toe. Het is een stofje dat doezelig maakt.

Als de avond valt, krijgt adenosine versterking van melatonine, het hormoon dat het dag-nachtritme van het lichaam regelt. Nu is de strijd definitief verloren. De slaapkop gaat liggen. De ademhaling vertraagt, de spieren ontspannen, de ogen vallen dicht. Langzaam glijdt iemand in slaap.

23.30 uur: Slaapstuip
Een minuut later schieten de armen en benen plotseling in een spastische beweging. Een slaapstuip. Wat het precies is, is onbekend. Het kan zijn dat de verslapping van de spieren een schrikreflex veroorzaakt in een deel van de hersenen dat nog een beetje wakker is.
Het hoort bij deze fase van de slaap. Het is het voorportaal van de nachtrust. Het voelt voor iemand alsof hij nog niet in slaap was gevallen.

Lees hier het volledige artikel.