DNA: Hoe lange onzichtbare ‘kettingen’ bepalen hoe wij eruitzien

De hele blauwdruk van ons lichaam zit opgeslagen in ons DNA. Wat is DNA nou eigenlijk en wat kunnen we met kennis erover?

“DNA is het bouwplan van alles wat leeft, inclusief jijzelf”, vertelt Johan den Dunnen, hoogleraar Medische Genoomtechnologie in het Leids Universiteit Medisch Centrum. “Het is een soort code die in iedere cel in je lichaam te vinden is, waarin staat hoe die cel gemaakt moet worden.”

Eén ‘keten’ van DNA ziet eruit als twee draden die om elkaar heen gedraaid zijn, een dubbele helix. Die draden bestaan uit vier soorten chemische bouwsteentjes, nucleotiden die worden aangeduid met A, T, C, of G. Al het DNA van een mens samen vormt een code, het bouwplan, geschreven met drie miljard van deze letters, legt Den Dunnen uit.

DNA is in staat om zichzelf te kopiëren, bijvoorbeeld als je groeit en uit steeds meer cellen bestaat en als je eicellen of spermacellen maakt. Bij de bevruchting van een eicel komen de drie miljard ‘letters’ van een vader samen bij drie miljard letters van een moeder. Tijdens dat kopiëren wordt af en toe een foutje gemaakt, waardoor een ziekte kan ontstaan. Ook kan DNA beschadigen, met soortgelijke gevolgen.

Lees hier het volledige artikel.