Doorbraak in diagnose hartritmestoornis

Voor het eerst is het mogelijk de loop van de hartslag driedimensionaal in kaart te brengen. Amerikaanse cardiologen presenteren de technologie zaterdag tijdens de National Scientific Sessions van de Heart Rhythm Society.

Een normale hartslag wordt veroorzaakt door een elektrisch signaal dat door het hartweefsel heen reist en zo de samentrekking van de spier veroorzaakt. Bij een hartritmestoornis gaat dit signaal op een verkeerde manier en ontstaat er een vreemde samentrekking van de linkerboezem.

Drie dimensies

De nieuwe technologie laat artsen het elektrische signaal volgen in drie dimensies. Daarmee is het veel duidelijker om te zien waar het mis gaat, en wat de hartritmestoornis veroorzaakt.

Tot nu toe werd een hartritmestoornis in veel gevallen behandeld door min of meer op goed geluk littekenweefsel in het hart te veroorzaken door het te beschadigen. Dat weefsel geleid de elektrische signalen anders. Maar nu beter zichtbaar gemaakt kan worden waar het signaal verkeerd gaat, is die methode veel nauwkeuriger toe te passen.

Tijdens het testen van de nieuwe methode op 49 patiënten over de afgelopen anderhalf jaar bleek dat het aantal succesvolle toepassingen van de littekenmethode inderdaad verbeterde: bijna 80 procent van de patiënten met 3D diagnose was na behandeling van de klachten af, tegen slechts 47,4 procent bij de controlegroep.

Bron: nu.nl