Drie kwart zorgvragers vindt professionele hulp essentieel

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft te maken met situaties waarin hulp van naasten of van professionals nodig is. Bureau I&O Research onderzoekt in samenwerking met Zorg+Welzijn wat de gevolgen zijn van de decentralisaties. Met de zelfredzaamheid is het niet altijd zo rooskleurig gesteld als de overheid wel wil voordoen.

Van de bijna 13 miljoen Nederlanders heeft 56 procent zelf, of in de naaste omgeving, te maken met situaties waarin men hulp uit het sociale domein nodig kan hebben. Dat komt uit het onderzoek van bureau I&O Research, dat in december een nulmeting heeft gedaan naar de situatie van mensen vóór de decentralisaties. Het onderzoeksbureau zal samen met Zorg+Welzijn in 2015 de ontwikkelingen volgen die de transities met zich meebrengen. Uit de nulmeting blijkt dat 63 procent van de mensen die hulp nodig hebben, de hulp krijgt van een professional. Drie kwart vindt deze ‘essentieel’ of ‘heel belangrijk’.

Decentralisaties
Wat zijn de gevolgen van de decentralisaties voor mensen en voor professionals? Met die opdracht heeft onderzoeksbureau I&O Research in samenwerking met Zorg+Welzijn drie toets momenten gepland. De zogenoemde nulmeting, de stand van zaken op dat moment, is gedaan in december 2014 onder ruim 9000 mensen. In mei en december 2015 volgen de andere twee toetsingen. De vraagstelling: wat zijn de effecten van de transitie op de zelfredzaamheid van de mensen en de kwaliteit van de zorg in Nederland?

Sociale domein
In december 2014 blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders heeft te maken met situaties die hulp en/of ondersteuning kunnen gebruiken in het sociale domein. Een derde van de Nederlanders heeft zelf hulp nodig, een derde maakt zo’n hulpsituatie mee in de naaste omgeving. 12 procent van de Nederlanders valt in beide categorieën.

Lees hier het volledige artikel.