Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben

Draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel dat de wereld om je heen draait of dat je zelf rondtolt… Bijna iedereen is wel eens duizelig en weet dus hoe vervelend het is. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Er bestaat geen medicijn tegen. Maar wanneer de oorzaak ervan bekend is, kan het vaak wel worden behandeld.

Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie van het lichaam in die ruimte. Die informatie komt van de ogen, van de evenwichtsorganen en van signalen uit de spieren en pezen in de benen, armen, wervelkolom en nek. Al deze informatie zorgt voor een stabiel gevoel. Wanneer een van deze ‘informatiekanalen’ niet goed werkt, kan dat leiden tot duizeligheid.

Evenwichtsorgaan
Het evenwichtsorgaan is gelegen in het binnenoor. Het is heel gevoelig voor de stand van het hoofd en voor veranderingen in de snelheid waarmee het hoofd beweegt. Rondjes draaien of een ritje in een kermisattractie kan het evenwichtsorgaan voor even ontregelen, met kortstondige duizeligheid tot gevolg. Het evenwichtsorgaan kan ook langduriger verstoord worden. Bijvoorbeeld als gevolg van een middenoorontsteking, een ongeval aan het hoofd of een goedaardige tumor op de evenwichtszenuw. Vooral een acute aandoening van één evenwichtsorgaan leidt tot heftige duizeligheid, die vaak gepaard gaat met misselijkheid en braken. Op zo’n moment draait de omgeving en soms heeft iemand ook een gevoel alsof hij opzij geduwd wordt of in een put valt.

Lees hier het volledige artikel.