E. coli-infecties: van mild tot ernstig

De E. colibacterie (Escherichia coli) is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens en warmbloedige dieren. Normaal gesproken is E. coli gunstig voor het lichaam vanwege het remmende effect dat deze bacterie heeft op de groei van schadelijke bacterie soorten. Daarnaast produceert deze bacterie aanzienlijke hoeveelheden vitaminen.

Slechts een klein deel van de E. coli stammen zijn in staat om ziekten bij de mens te veroorzaken, zoals reizigersdiarree en enterohemorragische E.coli (EHEC).

Symptomen
Het ziektebeeld veroorzaakt door E. coli is zeer uiteenlopend en afhankelijk van het precieze bacterietype. In de meeste gevallen gaat het om maagdarmproblemen zoals misselijkheid, braken en (bloederige) diarree. Ernstige gevallen kunnen gepaard gaan met klachten als vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak. Dit wordt HUS genoemd, het Haemolytisch Uremisch Syndroom. Ontwikkeling van HUS komt vooral voor bij kinderen tot 5 jaar en ouderen.

De incubatieperiode, dat is de periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, is 1 tot 12 dagen. De eerste klachten treden meestal binnen 3 tot 4 dagen op na de besmetting. Na ongeveer 24 uur ontstaat waterige diarree die zich na één tot twee dagen tot een bloederige diarree ontwikkelt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld vier dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig.

Lees hier het volledige artikel.