Echo kan mammografie vervangen bij beoordeling van knobbeltje in de borst

Echo is goedkoper, prettiger en stelt vier op de vijf vrouwen direct gerust.
Een echo is een betrouwbare eerste stap bij onderzoek naar lokale borstklachten zoals een knobbeltje of een pijnlijke plek. Uit grootschalig Nederlands onderzoek, gecoördineerd vanuit het Radboudumc, blijkt dat een borstradioloog met een echo vrijwel zeker borstkanker kan uitsluiten.

Radioloog Linda Appelman: ‘Een belangrijk bijkomend voordeel is dat we vier op de vijf vrouwen direct gerust kunnen stellen, omdat ze geen borstkanker hebben.’

Jaarlijks komen in Nederland 70.000 vrouwen in het ziekenhuis met een knobbeltje of zwelling in de borst. Zij krijgen nu als eerste onderzoek een mammogram, een röntgenfoto van de borst. Vrouwen ervaren dat onderzoek veelal als belastend, omdat de borsten worden samengedrukt. Dit mammogram leidt zelden tot een verklaring van de klacht en daarom volgt vrijwel altijd alsnog een echo ter plaatse van de klacht om tot een diagnose te komen.

Waarom maken we niet eerst een echo en alleen als het nodig is een röntgenfoto? Borstradiologen Linda Appelman en Ritse Mann van het Radboudumc zetten een grootschalig onderzoek op om dat uit te zoeken. Ze draaiden bij tweeduizend vrouwen met lokale borstklachten de volgorde van beeldvorming om: eerst echo en dan mammografie. Alleen gespecialiseerde borstradiologen voerden deze echo’s uit, in het Radboudumc in Nijmegen, het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar en het St. Antonius in Utrecht.

Lees hier het volledige artikel.