Echo-robot spoort verstopte bloedvaten in de hersenen op

In het Maastricht UMC+ wordt momenteel onderzoek gedaan naar de inzet van een speciale echo-robot om verstopte bloedvaten in de hersenen snel op te kunnen sporen. Het apparaat is zelfstandig in staat om binnen een paar minuten de bloedstroom van de grote hersenvaten in beeld te brengen en te constateren of er bijvoorbeeld een bloedpropje aanwezig is.

Bij een verstopt bloedvat in de hersenen moet snel worden gehandeld. Op verschillende manieren kan een diagnose worden gesteld, waarbij een CT-scan de gouden standaard is. Dat is echter wel een kostbare methode, die alleen in een ziekenhuis kan plaatsvinden. Hoe sneller er uitsluitsel gegeven kan worden over een verstopping hoe beter, aangezien dit de behandelopties kan veranderen. Als het mogelijk is om een verstopping van een hersenvat reeds buiten het ziekenhuis vast te stellen, kan dit de tijd tot behandeling aanzienlijk inkorten, en daarmee de kans op herstel vergroten.

Geluidsgolven
Een alternatieve methode om een verstopping in het brein aan te tonen, is via een echo. Daarbij wordt door middel van geluidsgolven gekeken of de bloedstroom in de grote hersenvaten nog intact is. Als de geluidsgolven geen signaal teruggeven, is dat een teken dat er bijvoorbeeld een bloedpropje aanwezig is. Normaliter wordt een dergelijk onderzoek verricht door een getrainde laborant, maar de mobiele echo-robot kan daar verandering in brengen door binnen een paar minuten zelfstandig de opsporing te doen.

Lees hier het volledige artikel.