Een zonnesteek is gevaarlijker dan je denkt: zo herken (en voorkom) je het

Laten we om te beginnen een misverstand uit de wereld helpen. Volgens thermofysioloog Hein Daanen is zonnesteek namelijk niet de juiste term om te gebruiken. ,,Het suggereert dat je lichaam enkel door de zon oververhit kan raken. Maar dat kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld als je je inspant met te veel of niet-ademende kleding. Daarom spreken we liever over een hitteberoerte, want dat is een allesomvattende term.”

Je kunt oververhitting in twee delen splitsen: hitte-uitputting en een hitteberoerte. ,,Die laatste is het ergste stadium”, stelt Cees van Romburgh, ehbo-specialist bij het Rode Kruis. ,,Normaal is de kerntemperatuur van het lichaam tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Bij hitte-uitputting is de lichaamstemperatuur gestegen naar 38 tot 40 graden Celsius. Het lichaam moet dan al heel hard werken om af te koelen. Je gaat zweten, ziet bleek, krijgt hoofdpijn, spierkrampen en functioneert niet meer goed. Het lichaam heeft dan al veel moeite om zichzelf af te koelen.”

Braken en duizeligheid
Bij een hitteberoerte lukt dat helemaal niet meer. ,,De lichaamstemperatuur loopt dan op tot boven de 40 graden. Daarnaast krijg je last van neurologische verschijnselen, zoals hoofdpijn, braken en duizeligheid”, aldus Daanen. Een hitteberoerte kun je verder herkennen aan ongecoördineerd gedrag. ,,Dat lijkt op een dronkenmansloop, zoals hardlopers op de Olympische Spelen die zwalkend over de finishlijn gaan”, zegt Van Romburgh.

Lees hier het volledige artikel.