Eenvoudige sneltest kan coeliakie in vroeg stadium opsporen

Consultatiebureaus willen test graag landelijk invoeren.
Een eenvoudige bloedtest kan binnen tien minuten aantonen of een kind waarschijnlijk coeliakie heeft. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Jeugdgezondheidszorg Kennemerland blijkt dat op deze manier veel meer patiënten met deze auto-immuunziekte worden opgespoord dan via de standaardzorg.

Consultatiebureaus willen de test graag toepassen, maar lopen tegen financiële drempels aan.

Naar schatting is 40 procent van de Nederlandse bevolking drager van de genen die coeliakie veroorzaken. Deze auto-immuunziekte komt echter pas in actie na het eten van gluten, een groep eiwitten die in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe. Er ontstaan dan ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Darmvlokken raken beschadigd, wat gepaard kan gaan met buikpijn, diarree, obstipatie, moeheid, bloedarmoede, ondervoeding, een bolle buik en/of een groeiachterstand.

Hoewel vrijwel iedereen tarwe eet, krijgt slechts één op de honderd mensen daadwerkelijk coeliakie. Een nog onbekende factor – waarschijnlijk een infectie – geeft dat extra zetje om het afweersysteem uit balans te brengen. Internationaal wordt daar onderzoek naar gedaan.

Lees hier het volledige artikel.