Eerste patiënten met ernstige brandwonden behandeld met gekweekte eigen huid  

De drie Nederlandse brandwondencentra starten deze maand met het behandelen van brandwondenpatiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf. Hiermee zet Brandwondenzorg Nederland als eerste in Europa de volgende stap van onderzoek naar praktijk.

‘’Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van een nieuw orgaan (huid) dat we transplanteren op diepe brandwonden van zowel kinderen als volwassen patiënten die zijn opgenomen in onze (kinder)brandwondencentra. Deze behandeling leidt tot minder littekens.”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland.

Het afgelopen jaar is de veiligheid van de behandeling in internationaal verband getest. Nu starten de Nederlandse brandwondencentra met deze behandeling bij de eerste patiënten.

Het is nu niet mogelijk om de huid van een patiënt met brandwonden te repareren door het transplanteren met een ‘volledig dikte’ eigen huid van een andere plek van het lichaam. Middelkoop: “Je verplaatst dan het probleem. Doordat er op de donorplek ook een diepe wond ontstaat loopt de patiënt kans op infecties en zal hij de behandeling mogelijk niet overleven óf juist meer littekens krijgen.” Het transplanteren van huid van een orgaandonor is ook niet mogelijk. Het lichaam stoot deze huid af, waardoor de brandwondenpatiënt ernstig ziek wordt en de behandeling ook niet overleeft. Om deze problemen op te lossen zetten we regeneratieve geneeskunde in.

Lees hier het volledige artikel.