Het effect van oefentherapie bij knieartrose en ernstige comorbiditeit

Oefentherapie neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van knieartrose. Echter, 60-85% van de artrose patiënten heeft *comorbiditeit, (*meer dan een aandoening) zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas.

Op donderdag 16 februari 2017 om 13:45 uur verdedigt Mariëtte de Rooij, onderzoeker en fysiotherapeut bij Reade, haar proefschrift getiteld “Comorbidity in knee osteoarthritis, development and evaluation of tailored exercise therapy”. Zij promoveert aan de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het effect van oefentherapie bij mensen met knieartrose en ernstige comor­biditeit is niet bekend, omdat deze mensen vaak worden uitgesloten van deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

In veel gevallen beïnvloedt de aanwezige comorbiditeit de fysiotherapeutische mogelijkheden. In bestaande artroserichtlijnen wordt geen advies gegeven over hoe oefentherapie aangepast kan worden aan de comorbiditeit.

Vaak worden patiënten met artrose en comorbiditeit dan ook niet of niet adequaat behandeld. Daarom is een protocol ontwikkeld en geëvalueerd in een gerandomiseerde studie (n=126), waarin onder­zocht is of aangepaste oefentherapie effectief is in het verbeteren van het fysiek functi­oneren bij patiënten met knieartrose en ernstige comorbiditeit (hartproblematiek, type 2 diabetes, COPD of obesitas), in vergelijking met een controle groep. Gedurende 20 weken kreeg de interventiegroep een geïndividualiseerd oefenprogram­ma aangepast aan de comorbiditeit.

Lees hier het volledige artikel.